Burāšanas Klubs 360 | Ar burāšanas pieredzes okeānu no Francijas
2360
post-template-default,single,single-post,postid-2360,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0

Ar burāšanas pieredzes okeānu no Francijas

Ar burāšanas pieredzes okeānu no Francijas

IMG_3391_FB No trīs nedēļu un trīs sacensību gara brauciena pirmdien Latvijā atgriezusies Vindsērfinga Klubs 360 bērnu un jauniešu vindsērfinga komanda, mājup pārvedot lielu un neizmērojamu, jauniegūtu un neaizvietojamu burāšanas pieredzi, kā arī  vienu Zelta, divas Sudraba un divas Bronzas medaļas.

ATLANTIC WATERSPORTS GAMES

Trenera Māra Birzuļa vadībā sešu sportistu sastāvā 12.jūnijā, sakāpjot melnā busiņā un ar piekabi pilnu inventāru, no Kluba 360 komanda devās uz pirmo galamērķi – 3000 km attālo Saint Gillex-Croix-de-Vie, Atlantijas okeāna krastā.

Pirmās sacensības Atlantic Watersports Games bija paredzētas kā sagatavaošanās posms pirms starta gada atbildīgākajās un pēc dalībnieku skaita raženākajās sacensības -Pasaules Čermpionātā Techno 293, Brestā.

Atlantic Watersports Games tiek organizētas vairāk nekā 60 dažādās ar ūdens sportu saistītās disciplīnās, kā piemēram jūras kajakingā, surf, kite, jahtu, body board, peldēšanā, SUP un arī vindsērfingā. Sacensībās dalību var ņemt to valstu un konkrēta reģiona jaunie sportisti, kuru krasta līnija robežojas ar Atlantijas okeānu un to vecums nepārsniedz 18 gadus. Savukārtbet citu reģionu vai valstu pārstāvji tiek akreditēti dalībai AWG pēc organizatoru ieskatiem, un Latvija šādu saņēma.

Ja dažos vārdos jāmin svarīgākais par dalību un notikumiem AWG, tad pirmais sportistu pārsteigums bija organizatoru izvēle vējadēļu disciplīnas sacensību organizēšanai. Par lielu pārsteigumu trenerim un sportisitiem sacensības bija izvēlēts organizēt cilvēku rokām izraktā ūdenstilpnē, ar izmēru ne lielāku kā 200m x250m!!! Šī vieta pēc tā pielietojuma bija paredzēta jauno (jahtu) burātāju apmācīšanai un tāda pielietojuma bāze arī atradās ūdenstiplnes krastā. Bet tas notiekti nebija tas, ar ko rēķinājās 3000km nobraukushie burātāji un treneris no Latvijas!

Pēc trenera diskusijas ar sacensību Race Officer par vietas neatbilstību vējadēļu disciplīnai, galu galā piedraudot ar atteikšanos ņemt dalību šādi organizētā pasākumā, organizatori sacensības 1h laikā pārvietoja uz okeāna piekrasti un klubu, kurā bija paredzēts organizēt sacensības Laser, Laser Radial, 29th un Optimist klasēm! Tā bija Latvijas komandas pirmā uzvara!

Trīs dienās sportisti veica 11 braucienus dažāda vēja stipruma, paisuma un bēguma straumju apstākļos. Tieši straumes mūsu burātājiem pirmajās dienās radīja lielākās problēmas, jo šādi apstākļi sportistiem bija kas jauns. Trenerim bija darbs pastāstīt, ļaut un likt sportisitem saprast, kā burāt šādos apstākļos.

Labāko rezultātu uzrādīja Ketija Birzule (LAT151), kas noslēdzošajā dienā uzvarēja visos braucienos meiteņu grupā, un par nelielu apbēdinājumu sacensību noslēgumā no pirmās vietas viņu šķīra vien viens punkts, vai, iespējams, pirmajā sacensību dienā izlaistais pirmais brauciens, kam par iemeslu bija bēgums, kas  ūdens līniju no krasta 20min laikā atvirzīja par aptuveni 250-300metriem, neļaudams Latvijas burātājiem laicīgi iekļūt ūdenī.

IMG_0580Alise Punte ar katru dienu uzlaboja savu sniegumu, vien pēdējā dienā, kad iepūta stiprs side shore, bija spiesta piekāpties un padoties vējam, dodoties krastā.

Abi komandas mazākie burātāji Matīss un Emīls ieguva jaunas iemaņas, atrodoties startā ar vēl citiem, citādāka tipa buru laivām (29er), ar kurām vajadzēja kopīgi sadalīt vietu uz starta līnijas un atrast brīvu vietu distancē. Kaut arī visu dienu burājuši, topošie mazie burātāji līdz pat vēlam vakaram saglabāja neizsīkstošas spēka un enerģijas rerzerves, liekot trenerim meklēt jaunus un jaunus uzdevumus viņu noturēšanai pārredzamā attālumā.

PASAULES ČEMPIONĀTS TECHNO 293

Kā nākamais pieturas punkts sportistiem bija Bresta, kas atrodas Francijas ziemeļrietumos, ar skaistiem dabasskatiem bagātajā Brittany reģionā. Pasuales Čempionāta Techno 293 scensību grafiks bija sastādīts no 19.-27.jūlijam ar sešām sacensību dienām.

Kā Vindserfinga kluba 360 komandas pārstāvji tajā savu dalību pieteica seši jaunie burātāji: U17 meitenes – Ketija Birzule (LAT151) un Alise Punte (LAT 240), U15 meitenes – Annija Punte (LAT 169), U15 zēni – Eīls Punte (LAT 162) un Matiss Punte zem pseidoniima Savva/ (LAT 535) un T293 Open zēnu grupā – Kristiāns Krauklis (LAT 15)

IMG_3399_publTrenerim Mārim Birzulim šī bija atkalredzēšanās ar Brestas līci un klubu de Crocodillos, jo tālajā 1998.gadā tieši šajā pašā klubā un akvatorijā norisinājās Pasaules Čempionāts Mistral One Designe klasē.

Un tātad sešas sacensību dienas ar vienu bezvēja dienu un 10 braucieniem U17 un 9 braucieniem U15 grupās mūsu braucēji cīnījās līdz spēku izsīkumam, ko pierādīja daži neapstrīdami notikumi – Matīss sāka no rītiem ēst trenera gatavoto auzu pārslu putru, jo saprata, ja neēd putru, nav spēka burāt visu dienu, Emīls inventāru salika un nojauca ātrāk par citiem, jo ātrāk gribēja mājup, meitenes uz izbraukšanu (sakāpšanu busiņā) nekavēja vairāk par 1-3minūtēm no trenera noteiktā laika, jo, ja kavē, tad ………

Treneris Māris bija ieviesis visai vienkāršu noteikumu ievērošanas, pareizāk, neievērošanas soda sistēmu. Sods – 25x atspiesties, 1min kavēta pirmajā reizē 1 atspiediens, bet ar katru nākamo reizi atspiedienu skaits dubultojas.

Bet nu vairāk par notikumiem uz ūdens un rezultātiem. Kopumā visi komandas dalībnieki uzrādīja braukšanas iemaņu uzlabojumu salīdzinājuma ar dalību Eiropas Čepmionātā Itālijā šī gada aprīlī.

IMG_3436_fb

Sezonas debitanti Alise, Annija, Emīls un Matīss finišu sasniedz gandrīz visos braucienos, nepārkāpjot kontrollaika robežu. Īpaši jāizceļ 9 gadīgais Matīss, kurš vienā no U15 zēnu grupas braucieniem 50 dalībnieku konkurencē finišu sasniedza kā 14! Annija PČ nobrauca un finišēja visos braucienos, Alise ar katru dienu uzlaboja savu rezultātu kā vāja vēja aptākļos, ta arī glisējošos apstākļos. Emīls darīja visu līdz galam, finišēja visos braucienos un gala rezultātā aiz sevis atstāja sportistus no Argentīnas, Lielbritānijas un Vācijas!

Savukārt mūsu olimpiete Ketija Birzule pierādīja, ka ir labākā savā vecuma grupā starp latvietēm un ir gatava dalībai jauniešu Olimpiskajās spēlēm, 72 dalībnieču konkurencē izcīnot 41. vietu. Cipariski, iespējams, tas nav izteiksmīgi, taču pēc ģeografiskā un nacionāl piederīgā, sasniegtais ir vēra ņemams.

U17 meiteņu grupā uz starta vienlaicīgi devās 72 braucējas, un jāatzīmē, šī grupa starta brīdī ir viena no skaļākajām, emocijām bagātākā. Starts šajā grupā ir vairāk kā 50% no brauciena iespējamā rezultāta finišā, un pie Brestas līča vēja maiņām, paisuma un bēguma radītajām straumēm, sportistēm veikt labu startu bija vairāk nekā sarežģīti.

IMG_3371_fbKetijai vairākkārtīgi augšējo zīmi apņemot padsmitā, reizi pa reizei arī desmitniekā, pierādīja, ka finišs trīsdesmitniekā un divdesmitniekā ir iespējams. Uz ko arī ilgi nenācās gaidīt. Kā labākais jāatzīmē brauciens nr5, kad ar lielisku startu un labu taktiku pirmo zīmi apņēma kā 7., un veicot divus apļus finišu sasniedza kā 20.

Savukāt komandas karognesējs Kristiāns Krauklis Open klasē (vecāki par 17) pilnveidoja savu taktiku un brauktprasmi, 23 vīru konkurencē finišējot 14. vietā, kā labāko veicot  tieši sacensību noslēdzošo, 10. braucienu, finišējot 7. vietā.

Par izteiktu favortīti goda podesta aizņemšanā kļuva Francija, saņemot 4 zelta, 2 sudraba un 1 bronzas medaļu, kam sekoja Itālija ar 2 zelta un Izraēla ar 3 sudraba medaļām.

http://www.techno293.org/page0173v01.htm

TOUR DUF

Vindsērfinga Kluba 360 komandas sacensību turneja turpinājās ar dalību trešajās sacensībās Francijā ar formātu, kādā vēl neviens no mums nebija piedalījies.

IMG_0719TOUR DUF – sacensības ar 25 gadu vēsturi, ar unikālu formātu un atmosfēru, ar vairāk kā 150 dalībniekiem sešās dažādās vindsērfinga klasēs – Slalom, Raceboard, RS:X, RS:One, Techno 293 un Formula Windsurfing.  Sacensības formāts ir vindsērfinga festivals – sešas dienas, sešas dažādas vietas Brittany reģiona Atlantijas okeāna piekrastē. Katru rītu pārbraucām uz nākamo vietu, nakšņojām teltīs okeāna krastā, katru rītu mostoties ar jaunu, neaizmirstamu dabas skatu.

Organizatoru mērķis ir dažādība un vindsērfinga sabiedrības kopā būšana.  Katru vakaru vietējai municipalitātei sarūpējot vakara mielastu, notika konkrētās dienas uzvarētāju apbalvošana, muzicēšana un jautra kopā būšana.

Sacensības katru gadu notiek dažādās vietās, līdz ar to radot iespēju burātājiem iepazīt, līdzbraucējiem ieraudzīt un pārējai sabiedrībai parādīt, cik daudzās vietās var nodarboties ar burāšanu un cik skaista un atšķirīga ir katra konkrētā vieta. Katra no vietām, vai tas bija klubs, pilsētas municipalitāte vai kas cits, īpaši norādīja, cik svarīga priekš viņiem ir burāšanas klatbūtne, cilvēku iespēja iepazīt un atpūsties tieši viņu vidē.  Tas kopumā arī esot Brittany kā reģiona uzstādījums – aktīva tūrisma un burāšanas attīstīšana. Tik attīstītu, dažādotu, pilnīgi visām vecumu, dzimumu un spēju grupām pieejamu burāšanu es redzēju pirmo reizi. Visur bija mazi klubiņi ar vindsērfinga, katamarāna, Laser un Optimist apmācības sekcijām. Katru dienu katrā klubā norisinājās praktiskās nodarbības, bērni, jaunieši un pieaugushi cilvēki apguva burāšanas prasmes. Tas bija iespaidīgi un novērtējami. Un tas laikam arī izskaidro franču četras zelta medaļas pasaules čempionātā vindsērfingā jauniešiem!

IMG_3395_fbTā nu mēs pilnveidojām savu braukt prasmi gan stipos, gan vājos vējos, līčos un atklātā okeānā, apburājot Eiropas augstāko bāku, dažādas salas, gan cīnoties pret paisuma straumēm un izvairoties no bēguma radītajiem šķēršļiem. Šādi iegūta pieredze ir neaizvietojama jaunajiem burātājiem, kuriem bija iespēja burāt dažādās vietās ļoti atšķirīgos apstākļos.   Sacensību organizācija bija augstā līmenī, ne par velti organizators Aloha Attitude ir galvenais organizators Pasaules kausa sacensībām viļņu braukšanā, kas norisināsies oktobra beigās La Roche, Francijā.  Atmosfēra visas sešas dienas bija nevainojami brīva, pozitīva, un tur nu jāsaka, ka rietumi mums ir tik ļoti priekšā ar cieņas, respekta un otra cilvēka interešu ievērošanu, ka te mums, burātājiem, vējadēļotājiem un citiem ir ko mācīties un iemācities.

TOUR DUF Kluba 360 komandas darba bilance – viena zelta un sudrba godalga Techno 293 meiteņu ieskaitē un trenera Māra Birzuļa uzvara divos no stipra vēja posmiem kopvērtējumā! Kā arī komandas godalga no orgaizatoriem kā komanda ar labāko garu un jautrāko sastāvu.

Raksta autors

Māris Birzulis



Sadarbībā ar